Astma en rooklucht

 

Astma- en COPD-patiënten ervaren nog steeds benauwdheid door blootstelling aan tabaksrook en uitlaatgassen, ondanks de verbetering van de luchtkwaliteit in Nederland. Het NIVEL heeft onderzoek uitgevoerd voor het Longfonds, waaruit blijkt dat de meeste mensen met deze longaandoeningen zich bewust zijn van de impact van luchtvervuiling. Echter, ongeveer 40% van hen heeft behoefte aan meer informatie over dit onderwerp.

Luchtvervuiling wordt veroorzaakt door verschillende gassen en stoffen, met fijn stof als een van de meest schadelijke vormen. Dit fijn stof, afkomstig van bronnen zoals tabaksrook en uitlaatgassen, veroorzaakt bij ongeveer 70% van de mensen met astma en COPD benauwdheid.

In de eigen woonomgeving ervaren mensen met deze longaandoeningen vooral hinder van luchtvervuiling door tabaksrook, vuurwerk en houtverbranding of barbecue. Vooral mensen met ernstigere longklachten en zij die in Zuid-Nederland wonen, lijken meer last te hebben van luchtvervuiling dan anderen.

Om klachten te voorkomen, kunnen mensen met astma of COPD verschillende maatregelen nemen, zoals het nemen van extra medicijnen en het vermijden van inspanning. Het verkrijgen van informatie over luchtvervuiling is cruciaal om juist te handelen in dergelijke situaties. Het Longfonds benadrukt het belang van het verstrekken van voldoende kennis over de gevolgen van luchtvervuiling en hoe mensen zelf klachten kunnen vermijden. Deze informatie is beschikbaar op de website van het Longfonds.